Russisch leren met Duolingo

Kun je Russisch met Duolingo leren? Het korte antwoord is – Ja, dat kan. Kun je met Duolingo vloeiend worden in het Russisch? Nauwelijks.

In deze post bespreken  we voor-  en nadelen van de meest populaire app om Russisch te leren en geef ik je een paar tips hoe je op de meest efficiënte manier Russisch kunt leren. 

Voordelen

Duolingo in een prima app om spelenderwijs een aantal zinnen in het Russisch te leren. 

De app kan motiverend zijn en stimuleert je door te gaan met de lessen. 

Een ander belangrijk moment is het systeem van herhalingen. Het leermateriaal komt steeds terug totdat je het je eigen maakt.

Als je naar een Russisch sprekend land gaat is het handig om daarvoor met Duolingo even te oefenen om wat basis uitdrukkingen te leren. Russisch sprekende mensen stellen dat op prijs als iemand een poging doet om hun taal te leren. Vaak spreken ze zelf geen Engels en dat wordt dus het enige manier van communicatie, naast gebarentaal en Google translate. 

Nadelen

Als je wat verder wilt gaan met de taal, en als  je niet alleen losse zinnen wilt gebruiken, maar ook begrijpen hoe de taal werkt en waarom je de ene of de andere vorm van een woord gebruikt, heeft Duolingo heel beperkte toepassingen. 

Sommige mensen zeggen dat woordenschat voor de communicatie veel belangrijker is dan grammatica. Ik ben er het gedeeltelijk mee eens. Op overlevings niveau klopt dat. Maar als je een echt gesprek wilt voeren, heb je grammatica nodig.

Tips

Hoe kun je vloeiend in de Russische taal worden? De eenvoudigste manier is een goede docent te vinden. Dan krijg je grammatica in gemakkelijk te verwerken blokken en kun de regels meteen toepassen in het gesprek.

Als je een voorkeur hebt voor zelfstudie, zorg ervoor dat je genoeg leermateriaal gebruikt naast Duolingo. 

  1. Je kunt gebruik maken van  mijn zelfstudie cursus. Deze cursus heb ik speciaal ontwikkeld zodat mijn studenten grammatica stapsgewijs kunnen leren en dan meteen toepassen in luister- en spreek- oefeningen. 
  2. Nadat je het basisniveau bereikt hebt kun je beginnen met het lezen van eenvoudige teksten en het luisteren naar langzaam gesproken podcasts.  
  3. Een andere manier om Russisch te oefenen is taaluitwisseling. Vind een taalpartner met wie je Russisch kunt oefenen en help deze persoon om Nederlands te leren. Het is helemaal gratis en leuk. Hier kun je een paar tips lezen over de taaluitwisseling.

Alles samengevat is Duolingo een prima app, maar als je vloeiend wilt worden heb je veel meer nodig dan dat. 

2 thoughts on “Russisch leren met Duolingo

  • Doulingo Russisch is niet goed.Zinnen zijn gesynthetiseerd, maar de samensteller is slordig en verwisselt de klemtoon van genitief enkelvoud en nominatief meervoud. Ook is het na een jaar nog niet duidelijk wat het verschil is tussen bv. Я ходил в школу en Я шел в школу of tussen Я ехал в школу en Я поехал в школу.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *